Logo
apr. 16, 2024

Kontaktperson - ett viktigt uppdrag

Strax över 100 barn och vuxna i Bromma har just nu den beviljade insatsen kontaktperson – en insats via socialtjänsten som kan göra stor skillnad. 22 klienter väntar på rätt matchning.


Hos Bromma stadsdelsförvaltning handläggs många ärenden årligen som handlar om kontaktpersonsuppdrag. Kontaktpersonen fungerar som en medmänniska till en person som har någon form av intellektuell, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Att vara kontaktperson innebär inte att man har en anställning med lön, det är ett frivilligt engagemang där kontaktpersonen får ett arvode för utfört uppdrag. De personer som får en kontaktperson har sökt och efter en utredning blivit beviljade insatsen från socialtjänsten. Susana Soto är kontaktsekreterare på Bromma stadsdelsförvaltning och handlägger ärenden som berör klienter 0 – 65 år med funktionsnedsättning, äldre samt klienter inom socialpsykiatrin som är mellan 18 och 65 år. Hos stadsdelsförvaltningen jobbar ytterligare en kontaktsekreterare som har hand om uppdrag som rör barn och unga.


– Att hitta rätt och matcha klienten med rätt kontaktperson är viktigt. Det kan ta sin tid innan klienten som är i behov av en kontaktperson faktiskt får en, men har man tur så kan det gå väldigt fort. Det är matchningen som avgör. Jag försöker i så stor mån som möjligt utgå från klientens önskemål av kontaktperson när jag ska tillsätta ett uppdrag. Jag brukar alltid fråga klienterna vad de har för förväntningar av insatsen, vilka aktiviteter de önskar göra och vilken typ av kontaktperson de vill ha. Jag ställer exempelvis frågor om kontaktpersonens könstillhörighet och ålder spelar roll, berättar Susana.


Att vara kontaktperson innebär att man träffar sin klient, vanligtvis två gånger i månaden. Telefonkontakt mellan träffarna tillkommer. Vilka aktiviteter man gör i uppdragen kan variera och är individuellt från uppdrag till uppdrag.


– Det är klientens val av aktiviteter som ska styra vad man gör i uppdraget. Sedan planerar man tillsammans inför aktiviteten. Vanliga aktiviteter är promenader, fika, bio och besöka museum tillsammans, berättar Susana.


De klienter som beviljas kontaktperson via vuxenenheten bedöms oftast vara socialt isolerade. Det kan vara personer som saknar ett socialt nätverk som vänner eller familj, och en meningsfull fritid med olika typer av aktiviteter. Klienterna har även oftast någon form av funktionsnedsättning.


– Många gånger är det personer som för det mesta håller sig i sin hemmamiljö. För dessa klienter spelar kontaktpersonerna en betydelsefull roll i deras liv. Kontaktpersonen blir en engagerad medmänniska som klienten kan umgås med utanför hemmet. Bara en sådan sak som att prata med någon utomstående upplevs som mycket värdefullt. Det är enkla saker som många tar för givet men som är långt ifrån självklart för vissa, säger Susana.


I dagsläget väntar 22 klienter i Bromma på kontaktperson, Bromma stadsdelsförvaltning hoppas att flera ska söka uppdrag hos dem.


– Jag vet många tillfällen där insatsen gjort stora förändringar i klientens liv. Flera kontaktpersoner har berättat om hur klienten de matchats med till en början varit väldigt blyga, tysta och med få eller kanske till och med inga vänner, berättar Susana och fortsätter:


– Med tiden tillsammans med kontaktpersonen, genom att prata och komma i andra sociala sammanhang, växer de och gör framsteg. Vissa klienter som inte vågat åka ensamma i kollektivtrafiken börjar ta tunnelbanan själva. Klienter som kanske har haft svårt med sociala relationer vågar gå in i förhållanden och skaffa vänner tack vare stödet de fått.

Uppdraget som kontaktperson kan passa många. I dagsläget finns kontaktpersoner som är studenter, heltidsarbetande och pensionärer – alla med sin egen bakgrund och livserfarenhet.


– Alla våra kontaktpersoner är värdefulla och vi behöver verkligen alla slags människor som kontaktpersoner. Baserat på min erfarenhet så ser jag att man gärna ska ha fyllt 23 då man blir kontaktperson. Det som är viktigt om man vill bli kontaktperson är att man är en trygg och stabil vuxen som kan bidra med tid och engagemang för någon annan. De krävs ingen särskild utbildning eller särskilda färdigheter för att bli kontaktperson. Du ska kunna bidra med din tid nu och även för en period framåt i tiden. Och framför alla ha viljan att finnas där för någon annan, avslutar Susana.

Share by: